Odwiedź niezwykłe atrakcje w Kołobrzegu:
Gdzie najlepiej kupić świeże ryby w Kołobrzegu?
Kołobrzeg posiada jeden z największych portów na polskim wybrzeżu. Grzechem byłoby nie kupować tu świeżych ryb prosto od rybaków. Na szczęście istnieje tu taka możliwość. Niemal każdego dnia rybacy łowią świeże ryby i przywożą je do portu. Jedzenie mrożonych przez kilka dni ryb albo co gorsza mrożonych głęboko sprawia, że posiadają one dużo mniej bezcennych składników odżywczych. Dlatego jeśli chcemy jeść wartościowy produkt odżywiający nasze ciało musimy zdobywać wyłącznie najświeższe, morskie produkty. Spośród łowionych świeżo ryb niestety można znaleźć te gorzej zabezpieczone, co też ma ogromny wpływ na ich jakość. Ryby muszą być po złowieniu przechowywane w dobrej jakości i dużej ilości lodu. Jakość ryb zależna jest też od chociażby prędkości rozładunku towaru i sposobie przechowywania go na kutrze. Dlatego ważne jest korzystanie ze sprawdzonych źródeł od prawdziwych profesjonalistów. Na szczęście w Kołobrzegu takich nie brakuje, są rybakami z dziada na pradziada i znają się na tym fachu jak nikt inny. Po udaniu się z samego rana na przystań rybacką znajdziemy mnóstwo świeżych ryb najwyższej jakości. Możemy poprosić o wypatroszenie, albo też wyfiletowanie tych, które chcemy zakupić i mamy gotowy produkt. W domu naszą świeżą rybę wystarczy lekko doprawić nie przesadzając, by nie zabić naturalnego smaku wspaniałych ryb, a następnie upiec, usmażyć, albo grillować krótko rybę i mamy gotowy, pełno wartościowy posiłek.
Jakie gatunki ryb możemy kupić i które są najlepsze.
Bałtyk obfituje w wiele wspaniałych gatunków ryb, oto kilka najsmaczniejszych i najpopularniejszych w Kołobrzegu:
1. Śledź bałtycki, to nieco mniejsza odmiana śledzia oceanicznego. Doskonale smakuje zarówno wędzony, z patelni jak i w zalewie octowej. Ma niezwykle tłuste i wyraziste w smaku mięso.
2. Szprot, to jedne z najzdrowszych ryb na świecie. Ze względu na to, że są małe bio akumulacja metali ciężkich w ich organizmie jest nieznaczna, dlatego właśnie polecane są nawet dla bardzo małych dzieci. Ich mięso jest soczyste i posiada małą zawartość tłuszczu – zaledwie dwanaście procent. Jest źródłem niezwykle wielu cennych mikroelementów i witamin.
3. Dorsz – jedna z najczęściej kupowanych przez turystów ryba. Podbiła gusta ludzi ze względu na swe białe, delikatne i soczyste mięso. Odznacza się delikatnym smakiem i jest mało oścista.
4. Belona, to nieco mniej znana ryba, bardzo smaczna, chociaż jej mięso ze względu na dosyć małą zawartość tłuszczu jest nieco suche.
5. Flądra zwana też płastugą. To niezwykle popularna ryba w sezonie letnim uwielbiana przez turystów w postaci smażonej prosto z patelni. Ma białe, bardzo soczyste, smaczne mięso.
6. Turbot, to dosyć duża ryba. Okazy łowione w Bałtyku osiągają nawet pół metra długości. Słynie z niezwykle smacznego mięsa, białego i delikatnego.
7. Sieja, to kolejna popularna ryba o tłustym, białym, przepysznym mięsie. Ludzie uwielbiają ją, gdyż mięso łatwo oddziela się od ości. Jeśli lubicie ryby z małą ilością ości, Sieja jest idealnym wyborem.
8. Sola, to szlachetna, pyszna ryba, o wyjątkowo delikatnym mięsie niezwykle łatwo oddzielającym się od ości.
9. Król Polskich wędzarni – węgorz. To wyjątkowa, niezwykle smaczna ryba. Jej smak jest niepowtarzalny. Jest to najczęściej wędzona ryba ze wszystkich, gdyż posiada dużo tłuszczu. Tłuszcz wytapiając się w trakcie wędzenia nadaje rybie unikatowy smak.
10. Łosoś. Niestety rodzimy, naturalny łosoś bytujący od wieków w Bałtyku został zapomniany, gdyż wielkie farmy łososi zalały rynek, jednak pamiętajmy o tej szlachetnej rybie dziko żyjącej w Bałtyku. Ma ona tłuste, soczyste mięso w charakterystycznym pomarańczowym kolorze. Mięso ma mało ości i jest bardzo zdrowe.
To dziesięć bardzo popularnych i smacznych ryb, jednak pamiętajmy, że gatunków w jakie obfituje nasz Bałtyk, a rybacy z Kołobrzegu codziennie je wyławiają jest znacznie więcej: szczupak, płoć, ostrobok, kur diabeł, węgorzyca, tasza, dennik, karp i wiele, wiele więcej.
Mnogość wyławianych gatunków przez naszych rybaków sprawia, że możemy sobie urządzać rybne degustacje. Porównywać smaki i zapachy wszystkich ryb. Wybrać faworytów i stać się prawdziwym specjalistą kulinarnych morskich smakołyków.
Gdzie kupić świeżą rybę w Kołobrzegu?
Świeżą rybę kupicie na Targu Rybnym w Kołobrzegu przy ulicy Szyprów 1 (Port Rybacki).
PORT RYBACKI GODZINY OTWARCIA
W tygodniu (w dni robocze) zakupy rybne zrobimy pomiędzy godziną 7 a 13, niekiedy zdarza się, że stoiska są otwarte do godziny 15. W soboty rybacy zapraszają do 12/13. W niedziele Targ rybny jest zamknięty.
Jeśli po wyjeździe z Kołobrzegu zapragniecie świeżej ryby a zapasy przywiezione z wakacji się skończą. Nic straconego. Na szczęście żyjemy w czasach, gdzie polowania na świeże ryby nie trzeba urządzać we wczesnych godzinach rannych wyczekując na rybaków, aż wrócą z połowów. Istnieje możliwość zamówienia dzisiejszych połowów bezpośrednio do domu. Ryby odpowiednio zapakowane – w skrzynkach, obłożone lodem, docierają do nas świeże i smaczne. Więcej informacji znajdziecie w internecie wpisując w wyszukiwarce: świeża ryba z dostawą do domu.
PORADA: Jeśli chcecie przywieźć z Kołobrzegu „pamiątkę do zjedzenia” lub sami uwielbiacie przetwory rybne, to koniecznie będąc na Targu Rybnym przy ul. Szyprów 1 w Kołobrzegu odwiedźcie Sklepik nr 6 – Organizacja Rybaków Łodziowych i kupcie przetwory rybne z kołobrzeskiej manufaktury rybnej. Gwarantujemy, że będziecie zadowoleni z jakości tych produktów!
ODWIEDŹ NIEZWYKŁĄ ATRAKCJĘ W TRÓJWYMIARZE O ŻYCIU RYBAKÓW
Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o życiu rybaków, zapraszamy do niezwykłej atrakcji w Kołobrzegu. Muzeum 6D – Maszoperia, to niezwykła atrakcja w trójwymiarze, która opowiada o życiu rybaków w 1913 roku, którzy łowili łososie na Bałtyku.
Więcej informacji o Muzeum 6D znajdziesz pod linkiem Muzeum 6D – Maszoperia. Muzeum znajduje się na Promenadzie przy ul. Rodziewiczówny 15 (Ośrodek Kielczanka).